Laita Javascript päälle!

Syksyinen Furuholmen privaattikäytössämme

Syyskuun loppu häämötti, emmekä olleet viettäneet perheen kanssa yhtään veneyötä kesälomareissun jälkeen. Joten viikonlopun pläni oli selvä, vesille pitäisi päästä. Perjantain pitkäksi venynyt työrupeama ja sateinen keli eivät innostaneet kuitenkaan suoraan matkaan. Lauantain keliksi oli luvassa pilvistä mutta sateetonta. Suuntasimme satamaan ennen puolta päivää lähikaupan kautta. Pian matkanteon aloitettuamme sääennuste osoittautui turhan pessimistiseksi, kun aurinko alkoi häikäisemään ja päällysvaatteet piti hylätä.

Veneemme turbo oli vielä odottamassa talvihuoltoon pääsyä, joten matkasimme Helsingin edustan läpi jo tutuksi tullutta 6 solmun relaksoitumisvauhtia. Keli oli myös nautinnollisen tyyni, ja Aaro otti tyypilliseen tapaansa päiväunia valtaosan matkaa. Simon ennakkoon lonkalta heittämä matka-arvio 2,5 tuntia oli kulunut lähes minuutilleen, kun kohteeksi valitun Furuholmenin rantautumispaikat olivat keulan edessä.

Olimme lukeneet, että laituria voisi käyttää reittiliikennettä häiritsemättä. Koska syyskuun loppupuolella ei reittiveneitä tahi muita saaressaliikkujia näkynyt, niin päätimme hyödyntää keulamme kiinnityskohdaksi tuota laituria. Rannasta käsin katsoimme, että laiturin molemmilla puolilla kalliossa olisi ollut myös hyvät kiinnittäytymispaikat.

Laiturin vieressä oli miellyttävät penkki-pöytäyhdistelmät. Testasimme ensin ne välipalamme kanssa, ja lähdimme saarikierrokselle tummien pilvien lähestyessä. Rantautumispaikan lähellä oli useampikin keittokatos ja nuotiopaikka sekä huussi, pelastusvene ja muuta pientä yöpyjiä ilostuttavaa. Paikat olivat silmäänpistävän hyvin laitettu ja tunteella hoidettu. Saaressa on selvästi oikea meininki tuhoamisvimman sijaan.

Furuholmen on sopivan kompaktin kokoinen, pyöreähkö ja halkaisijaltaan 250 metrin luokkaa. Kallioisen rantautumisniemekkeen alue on saaren komeinta kohtaa. Muualla rantojen kalliokaistaleet ovat sisäsaaristomaisen kapeat, ja maisemaa hallitsee keskiosan pieneltä mäeltä rantoja kohti valuva metsä. Silmiinpistävintä on grillauspaikkojen suuri määrä. Ympäri saarta oli ripoteltu ainakin puolenkymmentä eri tyyppistä grillipistettä ja -katosta. Ilmeisesti saari on sesonkiaikaan hyvinkin suosittu. Vaikka nyt saari oli perheemme privaattikäytössä.

Anna etiskeli saarikierroksen ajan sieniä Simo ja Aaron suorittaessa katselmuksen. Rundin lopulla yllemme lipunut tumma pilvi alkoi vuotaa. Palasimme ripeksimisen ajaksi veneelle vekkuloimaan. Sadetta ei onneksi jatkunut pidempään, ja lähdimme Aaron kanssa miehissä tulta virittelemään. Saimme nopeasti aikaan komean makkaratulen. Käristelimme mainioiden pepperoni-salami -pötkylöiden kavereina maissia ja halloumijuustoa. Evästelimme ulkosalla, ja ilta tummui juuri sopivasti vatsojen täytyttyä. Aaro otti vielä pienet iltatemppujuoksentelut, jonka jälkeen unille ei tarvinnut kovasti houkutella. Pian veneeseen palattuamme alkoi taas sataa. Joten sää ei vastannut ennustettua tasaisen harmaata, mutta eipä sateesta tällä ajoituksella oikeastaan haittaakaan ollut. Ropina tuuditti mukavasti uneen Webaston hyristessä.

Aamuaurinko nousi meitä nopeammin, ja houkutti Aaron pian perässään ylös. Simo lepuutteli silmiään tovin pidempään. Yhdentoista maissa rykäisimme ankkurin ylös hiekkapohjasta ja lähdimme puskemaan Lauttasaarta kohti. Aaro nukkui lähes koko aurinkoisen paluuputputtelun. Lauttasaaren huoltoasemalla tuli positiivinen yllätys tankkausta maksettaessa, mutta pieni harmi septityhjennyslaitteen oltua risana. Jouduimme etsiytymään hankalampaan tyhjennyspaikkaan.

Matkaa kertyi 29,1 NM, mutta 5-7 solmun vauhdillapolttoainetta kului vain 17,87 litraa. Reissun polttoainekustannukset 5 tunnin ajelulle olivat siis miellyttyävät 30,38 eur. Dieseliä kului siis säästövauhdilla vain 0,61 litraa maililla.

Lokitiedot

Kippari(t)
Miehistö
,
Tuuli
Heikko tuuli, 0-3 m/s
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Pilvisyys
Verrattain selkeää
Pilvistä
Sadetta
Veden lämpötila
16-18 °C
Kohteet
Alueet
Helsinki, Sipoo
Avainsanat
, , , , , , ,
Aaro lähti perheineen Furuholmenia kohti
Aaro kipparoi, isi näyttää kurssin
Furuholmen Sipoon saaristossa
Split Pot Furuholmenissa, Sipoo
Joko mennään saarikierrokselle isi, Furuholmen
Aaron uusi huiputus, Furuholmen, Sipoo
Aaro rantautui Furuholmeniin
Furuholmenin keittokatos, Sipoo
Yksi Furuholmenin monista grillipaikoista, Sipoo
Furuholmenin toinen hiekkaranta, Sipoo
Aaro Furuholmenin saarikierroksella
Sade kävi Furuholmenissa
Aaro ja isi grillihommissa, Furuholmen
Furuholmenin illallispöytä
Furuholmenin laskeva aurinko teki pientä punaa taivaanrantaan
Furuholmenin rannassa oli tunnelmallisia aurinkokennoilla latautuneita lamppuja
Furuholmenin sipoolaisaamu valkeni tyynenä ja kirkkaana