Laita Javascript päälle!

Saimaan kanavan kuuma paluumatka

Taas oli tullut aika valloittaa maailmaa omin kätösin ja miehisen miehistön voimin. Yllätimme kapteeni Simon perheineen lomanviettopuuhista Lappeenrannan lämpimästä mutta epävakaisesta satamasta lauantaina noin klo 14.00 aikoihin. Matka Helsingistä LPR:ään oli ottanut autolla paljon Google mapsin ennustusta pidemmän ajan. Annan ja Aaron startatessa kotimatkalle alkoi taivaalta valua vettä ja Tomille tuli erittäin tuttu fiilis. Tällä kertaa sade kesti kuitenkin vain noin tunnin verran. Uusi miehistömme pääsi kättelemään Simon jo tunteman Sea Ray -kipparin Tomin. Koska omasta veneestämme löytyy toinen kippari Tomi, jouduttiin tässä seurassa uudempi Tomi nimeämään kakkoseksi. Tomi kakkonen tarjosi muutamana ensimmäisenä yönä ystävällisesti yösijaa veneestään, joten pari ensimmäistä yötä miehistömme nukkumiset hoituivat miellyttävän väljästi. Pikaisten asettumistoimenpiteiden jälkeen lähdettiin porukalla täyttämään masut pizzoilla hiekkalinnojen läheisyydestä löytyneeseen pirteään, mutta hintavaan terassiravintolaan.

Voisi sanoa, että tällä kertaa reissu alkoi siitä mihin edellisen miehisen miehistön reissu päättyi Saimaan tulomatkan kanavaseikkailun jälkeen. Nyt kaikki tehtäisiin vain päinvastaisessa järjestyksessä. Lappeenrannan yöelämätarjontaan tutustuminen tulikin nyt viimeisteltyä, sillä ensimmäisellä kerralla puuttumaan jääneet muutamat yöelämän keskukset päästiin kokemaan. Voisi sanoa että Split Potilla on nyt täydellinen käsitys Lappeenrannan yöstä.

 

27.7.2014 Sunnuntai / Lappeenranta – Brusnitšnoje

Aamutuimaan tsemppasimme toisemme nopeasti sängystä ylös ja lähdimme jälleen kylpylähotellin aamusaunoille ja uinneille. Ennen kanavalle pujahtamista syötiin päivälliseksi lähes erinomaista meksilaista ruokaa sekä juomaa Gringos Locos-ravintolassa. Palvelun tasokin oli miellyttävää, sillä Tommin fantasioimiin palautumisjuomiin liittynyt erityistoiveemme otettiin hyvin huomioon. Kaupan kautta veneelle ja matka kohti Venäjää alkoi.

Kanavien laskettelu alaspäin sujui meiltä jo kesän aikana hankitun kokemuksen turvin helposti. Laskeutuminen vaikutti muutenkin olevan helpompaa kuin yläsuuntainen eteneminen. Mielestäni ylöspäin tultaessa sulkujen virtaukset olivat voimakkaampia. Nuijamaan rajanylityspaikalle tultuamme normaaleiden rajamuodoisuuksien lisäksi rajaviranomaiset tarkistivat että veneestämme löytyi pelastusliivit jokaiselle matkustajalle. Kippari puhallutettiin ja palosammutin leimoineen tarkistettiin. Ilta kerkesi jo hämärtyä kunnes viimein saavuttiin Brusnitchnoen sululle. Tämä on ainoa paikka, jossa veneilijöillä on venäjän puolella lupa yöpyä kun matka tapahtuu Saimaalta merelle. Yöpymispaikassa, kanavan toiselta puolelta, saa myös tankata. Tämä huoltoasema mainostaa olevansa auki 24h.

Kaupankänti dieselistä paikallisen vanhemman herran kanssa ei ollut täysin mutkatonta. Tähän vaikutti varmasti se tosiasia että me osasimme tasan 50% enemmän venäjää kuin tämä herra taisi englantia tai suomea. Oma varastomme rajoittui kahteen venäjänkieliseen sanaan. Hinnan ja palvelun puolesta suositeltavampi tankkauspaikka on Lavolassa kanavan suulla.

 

28.7.2014 Maanantai / Brusnitšnoje – Santio – Hamina

Aamun valjettua starttasimme veneen ja livahvimme yöpymispaikan vieressä olevaan kanavan viimeiseen sulkuun ilman odotteluita. Sulun toisella puolen hoidettiin vielä venäläisten tullitarkistus yllättävän joustavasti luovuttamalla viranomaiselle miehistöluottelo ja muut tiedossa olevat dokumenttikopiot. En ole varma kerkesimmekö edes venettä kiinnittämään laituriin tätä varten, todennäköisesti emme. Niin kivasti ja vaivattomasti meni rajamuodollisuudet meillä tällä kertaa. Viipurin ohi marssittiin hitaasti ja arvokkaasti. Vasta kaupungin ohitettuamme käännettiin venneen kaasukahva alaspäin ja … pettymystä ei voinut sanoin kuvailla kun vene ei noussutkaan plaaniin. Uskoimme tässä vaiheessa meille myydyn heikkolaatuista dieseliä.

Ongelma aiheuttaja osoittautui kuitenkin myöhemmin turboksi. Valitettavasti talven korjauksilla turboa ei oltu saatukaan täysin kuntoon. Lisäksi selkämme takana mantereella alkoi ukkostaa ja sataa suuntaamme edeten. Meillä oli myös tietoisuus siitä että Viipurin – Santion avomeriosuus on vain ajettava oli ukkosta tai ei, joten alkoi tunnelma veneessä käydä sähköiseksi. Onneksi ukkosrintama pysytteli kuitenkin mantereen liepeillä eikä tavoittanut meitä.  7 solmun nopeudella saavutimme Santion noin neljässä-viidessä tunnissa. Matkalla venäjän rannikkovartiosto kutsui VHF-radiotaajuuksilla (kanava 16) venettämme nimeltä. Yhteyden saatuaan pyysivät vaihtamaan kanavalle 11, jossa käytiin lyhyt keskustelu. Ainoa kysymys jonka esittivät koski sijaintimme tiedustelua. Epäilimme, että halusivat lähinnä testata onnistuuko meiltä radion käyttö ylipäätään ja tiedämmekö itse sijaintiamme.

Santion laiturissa suoritettiin maahantulotarkistus suomalaisten viranomaisten toimesta. Pysähdyksestä selvittiin alle 5 minuutissa. Rajanviranomaiset olivat laiturissa valmiina pilkillä kun saavuimme. Jatkoimme matkaa suoraa kohti Haminaa, jonne saavuttiin iltamyöhään.

Haminassa sijaitseee yksi parhaista vierassatamista, johon olemme Suomenlahdella törmänneet. 20 euron vastineeksi satamasta saatiin venepaikka, sähköt ja luksustasoinen sauna privaattikäyttöön tunniksi. Valitettavasti olimme Haminassa sen verran myöhään liikenteessä että paikallisten ravintolaherkkujen testaaminen muuttui ABC-huoltoasemaruokailuksi. Kunnianhimoisempaa ruokatarjoilua ei enää saapumisaikaamme ollut saatavilla. Maanantai-ilta oli kaupungilla muutoinkin hiljaisen puoleinen alkamassa olleesta Hamina Tattoosta huolimatta.

 

29.7.2014 Tiistai / Hamina – Lehmäsaari – Norra Sandön

Tiistaina matkamme jatkui Tommin ja Simon suorittaman kauppareissun jälkeen kohti länttä. Masa ja Tomi puolestaan tekivät veneelle tehohuollon kauppareissun aikana (tiskit, siivous, kannen kuuraus, veden vaihto ja septin tyhjennys). Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Lehmäsaari Kotkan edustalla. Harmiksemme meillä ei riittänyt aika saarella muuhun kuin pikaiseen pulahtamiseen naurettavan lämpimässä merivedessä sekä eväiden naposteluun. Saari on hiekkadiggareiden paratiisi ja tänne täytyisi kyllä päästä uudelleen.

Päivän pääkohteeksi ja yöpymiseen olimme valinneet Norra Sandön saaren, johon saavuttiin alkumatkan hitaanpuoleisesta vauhdista johtuen vasta alkuillasta. Saari teki meihin hurjan vaikutuksen nousten heittämällä Split Potin ylöskirjaamattomalle TOP 10 listalle. Pitkulaisen saaren molemmat kyljet tarjoavat erinomaista hiekkarantaa sekä sileitä kalliorantoja. Illalla valmistimme saarella maittavan grilli-illallisen ja pidimme muiden veneilyjöiden riemuksi levyraatia. Seuraavana aamuna Norra Sandössä käytiin toimestamme lyhyen kaavan saariolympialaisia.

 

30.7.2014 Keskiviikko / Norra Sandön – Klovharun – Kaivokari – Gumbostrand – Helsinki

Norra Sandö jätettiin taakse yön jälkeen, sillä matkaa kohti Helsinkiä oli jatkettava aikataulun mukaisesti. Pellingin edustalla pistäydyimme pikavisiitillä muumimamman, eli Tove Janssonin aiemmin omistamalla Klovharun karunkauniilla ulkosaarella. Tai oikeastaan luodolla. Klovharusta otimme suunnan kohti Sipoon selän itäpäätä ja pysähdyimme Kaivokari -nimiseen saareen grillaamaan. Tarkoituksena oli myös tehdä veneen loppupuunaus täällä.

Aterioinnin jälkeen sää muuttui pikaisesti aurinkoisesta synkän tuuliseksi. Samalatutka paljasti Helsingin keskustan päällä olevan massiivisen ukkosrintaman liikkuvan kohti itää. Meille tuli kiire päästä rintaman alta pois ja selvisimme kuin selvisimmekin Gumbostrandin rantaan sadetta ja ukkosta pitämään.

Rintama ohitti meidä hiuksen hienosti meren puolelta. Matkaa päästiin jatkamaan siten että ensimmäinen matruusi pudotettiin pois kyydistä Itä-Helsingissä, Roihuvuoren rannalla. Tässä vaiheessa oikukkaasti käynyt veneen moottori alkoi käymään entistäkin oikukkaammin, joten päätimme jättää rakkaan Split Potin parkkiin Roihuvuoreen yöksi ja tulla ihmettelemään moottoria seuraavana päivänä huoltomiehen kera. Split Pot oli palvellut meitä hyvin päivittäin lähes 1,5 kuukauden ajan ja vajaan 1000 merimailin verran. Nyt kuitenkin matka tyssäsi ironisesti vain 10 merimailia ennen kotisatamaan saapumista.

Vene käytiin seuraavana päivänä siirtämässä kotisatamaan ilman ongelmia ja huoltomies Ari pääsi moottorin kimppuun. Kesän suuret reissut olivat tältä erää ohitse ja mieli haikea mutta onnellinen. Onneksi kausi kuitenkin jatkuu vielä pitkälle lokakuuhun saakka ennen kuin vene pääsee talviunille.

 

Matkaa taitettiin 193 NM ja Dieseliä kului 286L. Kulutus 1,48L/NM

Lokitiedot

Kippari(t)
,
Miehistö
,
Tuuli
Heikko tuuli, 0-3 m/s
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Pilvisyys
Selkeää
Puolipilvistä
Sadetta
Veden lämpötila
24-26 °C
Kohteet
, , , , , , , , ,
Alueet
Hamina, Helsinki, Kotka, Loviisa, Porvoo, Pyhtää, Saimaan kanava, Sipoo, Suur-Saimaa, Venäjä, Virolahti
Avainsanat
, , , , , , , ,
Miehistö suoritti Saimaan kanavan tulomatkan päinvastaisessa järjestyksessä aloittaen Lappeenrannan ilta- ja yöelämästä.
Köydet irroitettiin vasta yöelämän jälkeisenä iltapäivänä texmex-ylpymisen ja kylpylävisiitin jälkeen.
Split Potin kollega Helmi liittyi kanavaa kohti lipuvaan armadaamme
Saimaan kanavalla oli kohtuullisen paljon ammattiliikennettä jarruttamassa menoamme
Ensimmäisenä alamäessä kohdattava sulku on 12,4 -metrinen Mälkiä. Sea Rayt näyttävät pohjalla pieniltä.
Mälkiän sulku Saimaan kanavalla ja letkassamme likkunut kolmas vene
Mustolan sulku lähestyy, Helmi avaa latua edellä
Mustolassa piti uida hiet pois sulkuunajovuoroa odotellessa
Pikaiset uimahypyt Mustolassa ennen rahtilaivan tuloa ja sulkuun menoa
Adamas-laiva lipuu ulos Mustolan sulusta
Pällin ensimmäinen Venäjän puolella sijaitseva sulku lähestyy
Tomi ja taaempana toinen Tomi Pällin sulussa
Armadamme kohtasi Noorderlight-rahtialuksen auringon alkaessa laskemaan
Matti lipuu Saimaan kanavaa eteenpäin auringon pudotessa selän taakse
Helmi-vene halkoo venäjän puolen kanavaa
Tommi kuivattelee komeaa uima-asuaan Saimaan kanavalla
Split Potin kanavamiehistöllä on vielä matkaa taitettavana auringon laskiessa
Pienet odottelut saatiin toimittaa myös Cvetotchnoen sululla
Rauhallinen Saimaan kanava auringonlaskussa Cvetotchnoen sululla
Cristina-laiva tekee tilaa meille illan jo hämärryttyä Saimaan kanavalla. Onneksi ainut sallittu yöpymispiste on jo lähellä.
Armadamme on edennyt Viipurin liepeille
Matti tähystelee Viipurin kohdalla keulan maisemapaikalla
Simo chillaa keulassa, aallot liplattavat ja mieli lepää
Viipurihan se siellä, tällä kertaa toiseen suuntaan siluetti vierien
Turbo-ongelman jatkuttua ei Viipurin kohdalla mentykään plaaniin, vaan Suomeen palattiin leppoisasti kannella köllötellen
Rauhallinen suomeentulovauhti nukutti miehistön päiväunille
Osa miehistöstä ei malttanut odottaa hitaalla vauhdilla iltaan venenyttä rantautumista, vaan leikkasi rantautumissiivun jo matkalla
Ainoita vastaantulijoita Santion ja Haminan välillä
Haminan satama saatiin vihdoin näkyviin
Haminan vierassatamassa tunnelma oli korkealla, vaikka aurinko oli jo laskemassa saapumisemme aikaan
Hamina on mainio vierasvenesatama
Haminan vierassatama, Veneasema Rampsi ja hostellina alkamassa olevan Tattoon aikana toiminut M/S Brahe.
Hamina Veneasema Rampsi, vierassatama jossa on hyvät palvelut ja mainio sauna
Hamina vierasvenesatama ja Split Pot
Matruusit Matti ja Tommi matkalla Haminasta Lehmäsaareen
Lehmäsaaren hiekkaparatiisi Kotkan edustalla
Split Pot miehistöineen Lehmäsaaressa
Matti ja Split Pot Lehmäsaaressa
Hyppy uimaan, Lehmäsaari retkisatama, Kotka
Lehmäsaari retkisatama rantautumispaikat, Kotka
Lehmäsaari poijupaikat ja purjevene, Kotka
Lehmäsaaren upeaa rantaa, Kotka
Miehistö Split Potin aurinkokannella Lehmäsaaressa
Lehmäsaarella Split Potin aurinkokannelle katettiin kevyt äijäpiknik
Triplauimahyppy Lehmäsaaren 25-asteiseen meriveteen
Uusi kokeilu, ja plaanasimme taas, Norra Sandön lähestyi nyt merkittävästi vauhdikkaammin
Miehistön lepohetki Lehmäsaari - Norra Sandön -välillä
Loviisan tyynellä vesialueella plaanailtiin Norra Sandön -saarta kohti
Norra Sandön saavutettu, rantautumissiivun aika
Norra Sandön oli välittömästi hienolta vaikuttanut saari
Norra Sandön poijupaikkojen puoleista länsirantaa
Split Potin miehistö Norra Sandön retkisataman poijussa
Norra Sandön, retkisatama Loviisan ja Porvoon välimaastossa ja muut yöpyjät auringonlaskussa
Norra Sandön, auringonlaskun maisemaa länttä kohti
Tommi Norra Sandön -saaren hienossa illassa
Norra Sandön saaren eteläosa
Norra Sandön auringonlasku
Norra Sandön retkisatama, veneet
Iltauinti ruoanlaiton lomassa, Norra Sandön
Norra Sandön grillimuonat
Aamulla lähdettiin tutustumaan Norra Sandön -saareen tarkemmin
Norra Sandön itäpuolelta löytyi vielä upeampi hiekkaranta
Norra Sandön maisemia
Norra Sandön saariolympialaiset, frisbeegolf-vuorossa Tommi
Norra Sandön itäpuolen hiekkaranta
Norra Sandön, Porvoo, itäpuolen uimaranta
Norra Sandön beach, Porvoo
Tove Janssonin mökkisaarena tunnetuksi tullut karu ja matala Klovharun edessä
Tommi pikaisella Klovharun -luodon kurkkauksella
Klovharun isommalle veneelle tarkkuutta rantautumisessa vaativa lahti
Tove Janssonin vaatimaton mökki karunkauniilla Klovharun -luodolla Pellingin eteläpuolella
Tove Janssonin kesämaisemissa Klovharun-luodolla
Tove Janssonin mökki Klovharun-luodolla
Klovharun-luodon karua maastoa Porvoon ulkosaaristossa
Klovharun-luodon reuna-alueet ovat lokkien ja tiirojen valtakuntaa
Klovharun-luodon kalliorantaa
Klovharun on karu, mutta kasvillisuuden värittämä luoto Pellingin eteläpuolella
Kaivokari, retkisatama. Saapuessamme paikalla ollut vene lähti, ilmeisesti tietäen lähestyneestä ukkosrintamasta
Kaivokari, Porvoo retkisatama. Split Pot oli tekemässä siivoilupysähdystä, mutta melkein niskaan tullut ukkosrintama ajoi meidät mannerta kohti kesken urakan
Siirryimme Gumbostrandin laituriin Sipooseen katselemaan, kuinka ukkosrintama lipui meren puolelta yli. Kaivokarilla olisi rytissyt hetkeä aiemmin.
Ukkosrintama meni äkkiä ohi, ja pääsimme jatkamaan Helsinkiä kohti. Vuosaaren satama ohitettiin auringon laskiessa.
Itä-Helsingin edustalla Princess 55 plaanasi näyttävästi ohi tehden hurjan aallon vastaanotettavaksi.