Laita Javascript päälle!

Loikkaus itään Saimaan kanavan kautta

Kippari Mäkinen istuskeli mietteliäänä työpistellään Espoon Leppävaarassa. Oli varhainen aamu ja listattuja työtehtäviä piisasi. Stressistä huolimatta olo oli levollinen, sillä kippari tiesi  kolmeviikkoisen veneilyloman olevan nyt lähempänä kuin koskaan. Auto oli pakattu ja varusteet hankittu muutamia päiviä aiemmin tulevaa Venäjän kauttakulkumatkaa ja saimaan Kanavaa varten. Noin klo 15.30 tapahtui se suurin, jota koko talven ja kevään oli hartaasti odotettu. Auton moottori starttasi työpaikan pihalta ja oravanpyörä lakkasi pyörimästä.

Monien harhailujen jälkeen kippari viimein saapui Pyhtäällä sijaitsevaan Munapirttiin, joka todellakin sijaitsi Pyhtäällä, eikä Loviisassa jonne kippari autollaan ensin virheellisesti navigoi. Munapirtissa suoritettiin pikainen auton purkaus- ja uudelleenpakkausoperaatio, sillä kipparikolleegani Simo passitti perheensä autolla kotimatkalleen. Ilma oli puolipilvinen ja lämpimähkö. Oravanpyörästä irtautuneen kipparin tavarat saatiin pikaisesti soviteltua uuteen lomakotiin ja veneen köydet irroitettiin heti tämän perään.

Långön 24. – 25.6

Långön saari sijaitsee Munapirtiltä noin 3 mailia etelään. Rantauduimme saaren eteläpuolella sijaitsevaan lahteen, josta on lähes esteetön näköala avomerelle. Rantautumispaikka on useimmiten haasteellinen johtuen sen etelään avautuvasta avomeriyhteydestä. Tällä kertaa tuulet puhaltelivat kuitenkin miedosti ja pohjoisen puolelta, joten yöpyminen arvioitiin sujuvan. Illalla meitä kiusasi hieman yli pyyhkäissyt ukkosrintama, joka ei onneksemme kuitenkaan rajummin päällemme hyökännyt. Pääsimme siten vielä grillaamaan kunnon illalliset. Aamu valkeni sen verran mukavassa säässä, että pääsimme suorittamaan saarikierroksen. Långöstä mieleen jäi mahtavat rantakalliot, joihin luonto on piirtänyt mahtavia railoja kuin terävällä veitsellä. Myös ihmisen jäljet näkyvät saaren kallioissa. Saarelta on todennäköisesti louhittu ja kuljetettu kiveä. Saarella on myös lukuisia siirtolohkareita, isoja kivenjärkäleitä, jotka ovat tyypillisiä itäisen Suomenlahden muillakin rannoilla.

Haapasaari 25.-26.6

Yksi Suomen kauneimmista kalastajakylistä ja kyläidyliä huokuvista suojaisista lahdista löytyy Haapasaarelta. Saavuimme Haapasaareen iltapäivällä ja saaren pienehköllä vieraslaiturilla ei lisäksemme ollut kuin yksi purjevene. Saarella sijaitsee myös merivartioston asema. Kävimme hakemassa sieltä vielä viime hetken vinkkejä Saimaan kanavamatkalle. Saaren sijainnista johtuen suurin osa kanavalle suuntaavista huviveneilijöistä hoitaa kuitenkin kotimaan rajamuodollisuudet Santion saarella, jonka kautta meidänkin oli tarkoitus kulkea. Saarelle jäi veneemme miehistöä alusta alkaen hyvin palvellut ja paljon kiitosta niittänyt isäntägrilli, sillä aamutohinoiden aikana emme muistaneet sitä poimia kyytiin laiturilta, jossa edellisenä iltana grillasimme. Matkaan kohti Kotkaa jatkettiin aamulla varhain.

Kotka Sapokanlahti 26.6

Ennen Sapokan vierassatamaan saapumista tankkasimme veneen sataman suulla olevalla huoltoasemalla. Septitankin olimme tyhjentäneet jo edellisenä iltana. Nämä toimenpiteet + veneen perusteellinen siivous suoritetaan aina kun uutta miehistöä saapuu veneelle. Tällä kertaa Kotkasta miehistöksi saimme Janne Torikan ja Joel Ekmanin. Noin parin tunnin mittaisen stopin aikan kerkesimme myös käväisemään ruokakaupassa hankkimassa loppureissun eväät. Ruokailuja emme kotkassa hoitaneet, vaan päätimme hoitaa lounastelut läheisellä Varissaarella.

Varissaaren ravintola on idylisellä paikalla ja ravintolalta avautuu miellyttävä näköala kotkan edustan vesiliiikennetrafiikkiin.  Tilaamamme ruoat arvioimme kelvollisiksi, vaikka kiitettävää arvosanaa emme pystyneetkään murkinalle antamaan. Parhaiten aterioista tuntui maistuvan kahdelle hengelle tarkoitetu grillilautanen, josta löytyy useamman sortin lihaa. Vatsat pulleina matkamme jatkui kohti illan varsinaista päämäärää, Tammion saarta.

Tammio 26. – 27.6.

Haapasaaren kanssa samassa sarjassa kilpaileva Tammio tarjosi meille ihmeteltävää. Saarella on paljon taloja ja tontteja,  jotka on rakennettu lähekkäin toisiaan. Välillä on vaikea erottaa oletko jonkun pihamaalla vai yleisellä alueella. Oman kivan lisänsä tuovat katukyltitykset, jotka ovat kuin suuremmastakin kylästä. Kylttien viitoittamat ”tiet” ja ”kujat” ovat lähinnä tunnelmallisia kärrypolkuja. Tammiossa havaitsimme grillimme jääneen Haapasaareen ja grilliruokia varten jouduimme kyhäämään oman luonnon grillin sataman tarjoamista monista pikkukivistä. Vaikkakin paikka jäi entiselleen varovaisen grillauksen jälkeen – jäi meitä harmittamaan grillin puuttuminen. Vastuuntuntoisina veneilijöinä emme halua jättää saariin merkkejä itsestämme.

Suuri-Pisi (lounas) / Santio (yöksi) 27.6. – 28.6.

Matkalla Tammiosta Santioon pysähdyimme valmistamaan erinomaisia nyyttiherkkuja sekä lihamestarin erikoista Suur-Pisin saareen. Saari sijaitsee jo hyvinkin Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa, näköetäisyydellä Santioon, jonka on jo rajavyöhykettä. Kivojen rantakallioiden lisäksi Suur-Pisistä löytyi myös lapsille sopivia hiekkauimarantoja. Saaren itäpuolella on kappale pari vuotta takaperin palanutta metsää. Ruokaillessamme saimme seuraa parista paikallisesta kalastajasta, joilta kuulimme metsäpalon olleen venäläisten veneilijöiden aikaansaama. Suur-Pisillä otimme ensi kertaa Split Potin meriVHF -radiolla kontaktia Suomen rajaviranomaisiin. Veneilijöitä ohjeistetaan ottamaan yhteyttä rajavalvontaan tuntia ennen Santioon saapumista. Yllätykseksemme viestintä sujui iäkkäällä vekottimellamme luontevasti ja ilman teknisiä ongelmia. Molemmat aluksen kipparit suorittivat keväällä Viestintäviraston radiolupakurssin ja läpäisivät tentin.

Santiossa oli noin 6-8 venettä, joista valtaosa pyrkimässä Saimaalle. Santioon on saavuttava illalla ennen klo 20.00, jotta rajamuodollisuudet meikäläisten puolella keretään hoitaa. Tuntuu olevan suosittua hoitaa ne, kuten mekin teimme, edellisenä iltana ja jatkaa maktaa Venäjän puolelle seuraavana aamuna klo 06.00 Suomen aikaan (klo 08.00 Moskovan aikaa). Saarella ei ole puuceeta lukuun ottamatta mitään palveluita ja liikkuminen on rajoitettu laiturin läheisyyteen. Joel onnistui nappaamaan Santiossa kohtuullisen kokoisen ahvenen virvelillä, joten kalavehkeet eivät tulleet turhaan mukaan. Ahven ja makkarat paisteltiin vielä yön tunteina nuotiolla saaren rannassa. Seuraamme liittyi myöskin Saimaalle pyrkivä Sunwind 31:n purjeveneen miehistö Aapo ja Hannu. Heiltä saimme paljon käytännön tietoa seuraavana päivänä edessäoleviin haasteisiin.

Lavola / Viipuri (tankkaus) 28.6.

Matkamme Santiosta starttasi sotilaallisen tarkasti klo 06.30. Korvat höhöllä kuuntelimme VHF-radiota ja odottelimme että Venäjän merivartiosto kutsuisi meitä, kuten kutsuvat useimpia suomalaisia huviveneilijöitä kysyäkseen enemmän tai vähemmän tärkeitä asioista tai myydäkseen luotsauspalvelun jos veneessä ei ole VHF-puhelinta tai englannin/venäjän taitoista kipparia. Meitä ei kuitenkaan kutsuttu ja matka Santiosta Viipurin edustalle taittui erinomaisessa ja tyynessä säässä. Plaanasimme etapin noin kahdessa tunnissa. Kartoissa ja plotterin ruuduilla olevia merimerkkejä ei veli venäläinäinen ole muuten käynyt mereen laittamassa, vaan ensimmäiset merimerkit tulevat eteen vasta aivan Viipurin suulla. Viipurin ohi veneemme lipui hitaasti ja arvokkaasti. Katseet hakeutuivat kaupunkiin ja sen tunnusmerkkinä olevaan Viipurin linnaan. Kaihoisin mielin katselimme kaupunkia ja sen kaunista merellistä ympäristöä, joka kerran on kuulunut Suomelle.

Lavolan kohdalla, muutama maili ennen ensimmäistä sulkua, tankkasimme kelluvalta huoltoasemalta. Ilmoksemme diesel kustansi 0,73eur/L. Mietimme että olisi se tankki voinut olla tyhjempikin näillä hinnoilla.

Saimaan Kanava 28.6.

Ensimmäiselle sululle (Brusnitchnoe) saavuttaessa tapahtuu Venäläisten tullitarkastus. Paikalle päästyämme sulku avautui juuri aiheuttaen alapuolelleen kovaa virtausta ja aallokkoa. Tämä hankaloitti rantautumista paikalle, jossa koppalakkinen rajaviranomainen meitä odotteli. Muodollisuudet sujuivat kuitenkin ripeästi ja ongelmitta. Ainoa kysymys, johon jouduimme vastaamaan, oli transit? Tämän jälkeen otimme VHF-radiolla yhteyttä sulkuun ja pyysimme lupaa tulla kanavalle. Mukavaa ja helpotusta matkantekoon tuo se tosiasia, että kanavan sulkuja hoidetaan suomalaisin voimin myös Venäjän puolella. Radioliikenne hoitui näppärästi kotimaisella ja sujui mutkitta. Yhteensä nousua Saimaalle Itämereltä syntyy 76 metriä. Nousut on jaettu 8:lle eri sululle, joista viisi ensimmäistä on venäjän puolella ja kolme viimeistä Suomenssa. Korkeimmat sulut nostavat/laskevat venettä jopa yli 12 metriä.

Sulutus oli yksi meitä ennakkoon askarruttanut vaihe matkassa. Kanavassa kulkee paljon rahtilaivojen liikennettä ja huviveneiden on syytä pysytellä poissa tieltä häiritsemästä ammattiliikennettä. Meillä kävi kuitenkin tuuri ja olimme jokaisessa sulutuksessa ainoa alus sulussa. Rahtilaivoja jouduimme odottelemaan vasta Suomen puolella. Emme kuitenkaan ängenneet sulkuun samalla kertaa näiden kanssa. Odotteluakin syntyi minimaalisen vähän. Sulkuun ajettaessa kannattaa pienvene jättää, jos mahdollista, sulun perälle. Kiinnitys lienee toimivinta hoitaa sekä keulasta että takaa yhteen kelluvaan pollariin, joka nousee ja laskee veden tason mukaan. Köysiä ei ainakaan pienemmillä veneillä kannata sitoa kiinni, vaan riittää että yksi henkilö pitää köydestä kiinni keulassa ja toinen ahterissa.

Kanavalla ajettaessa kannattaa kipparin olla hereillä, sillä kanavassa ja eritoten suluissa pyörii jos jonkin näköistä puutavaraa, uppotukeista lautoihin. Maastapoistumistarkistus (passintarkastus) tapahtuu 5. sulun, eli Mälkiän Sulun kohdalla. Täällä meitä oli paikallisen sadekuuron aikaan vastassa kaksi naispuoleista rajatarkistajaa, jotka ottivat passimme pitkältä tuntuneeksi toviksi tarkistettavakseen. Passit takaisin saatuamme toivottivat meille ”Good way”. Mälkiän sulun jälkeen avautuu Nuijamaan järvi ja valtakuntien raja kulkee järven keskiosan lävitse. Meikäläisen puolella on sitten vuorossa uusi rajatarkastus, joka ainakin meidän veneen osalta oli hyvinkin lupsakka ja epämuodollinen. Lappeenrantaan saavuttiin noin klo 18.00 aikaan, eli matkaa tehtiin puoli vuorokautta.

Lappeenranta 28.6.-29.6.2014

Reissumme määränpää saavutettiin hieman klo 18.00 jälkeen puolipilvisessä, kivassa säässä. Lappeenrannan vierasvenesatama on kookas ja sijaitsee loistavalla paikalla keskustan tuntumassa. Satamamaksuun 25 eur (sis sähkö) ei sisältynyt saunosmismahdollisuutta illalla, joten jäimme ilman saunaa. Tämä ihmetytti meitä hieman, sillä maksut satamapaikoista kerää kuitenkin Lappeenrannna kylpylähotelli. Miehistön mieliala oli kuitenkin korkealla, sillä vene oli onnistuneesti siiirretty Lauttasaaresta Saimaalle ja tätä juhlistimme kilistelemällä lasia muutamaankin otteeseen. Saunan jäädessä väliin hyödynsimme satamassa olleen ravintolalaivan palveluita masujemme täyttämisessä. Rannan grillikioskilta tarttui ainakin muutaman seilorin mukaan paikallisia herkkuja vetyjä ja atomeita. Ilta sai arvoisensa päätöksen ja LPR:n yökerhotarjonta rahamme.

Matkaa kertyi 139 NM

Lokitiedot

Kippari(t)
,
Miehistö
,
Tuuli
Heikko tuuli, 0-3 m/s
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Pilvisyys
Selkeää
Verrattain selkeää
Verrattain pilvistä
Sadetta
Veden lämpötila
10-12 °C
Kohteet
, , , , , , , , , ,
Alueet
Kotka, Pyhtää, Saimaa, Saimaan kanava, Venäjä, Virolahti
Avainsanat
, , , , , , , ,
Tyyntä merta Haapsaaren lähistöllä Långön - Haapasaari -matkalla.
Haapasaaren idylliselle lahdelle saavutaan kapean salmen läpi. Syvyyttä riittää kuitenkin enemmän kuin leveys antaa ymmärtää.
Simo Haapasaaren rantautumisryypyn äärellä
Split Pot Haapasaaren vieraslaiturissa. Palveluttoman laiturin yöpymismaksu suoritetaan kyläkauppaan.
Haapasaaren kaunis kirkko sijaitsee vieraslaiturin kupeessa
Kalastajakylän lahtimiljöö, Haapasaari
Kalastajasataan lahtimiljöö, Haapasaari
Kalastajakylä, Haapasaari
Merivalvonta-asema Puokki, Haapasaari
Vieraslaituri, Haapasaari
Kyläkauppa, Haapasaari
Kauppareissulle kaupan laituriin saapuneen veneen kaula, Haapasaari
Fiskari kauppareissullaan, Haapasaari
Ihanat talot rannalla, Haapasaari
Kalastajakylän rakennuksia, Haapasaari
Maailman huonoimman grillin viimeinen ateria Split Potin miehistön toimesta. Toivottavasti joku löytää laiturille unohtamallemme isäntägrillille käyttöä Haapasaaressa...
Viimeiset isäntägrillatut tuotteet, Haapasaari
Kalastajakylän tyyni lahti iltavalossa, Haapasaari
Kukourin linnoitussaari Haapasaari - Kotka -matkalla
Split Pot tankkasi 2 urheaa lisäjäsentä miehistöönsä Kotkasta
Ensimmäinen pysähdyspaikka täyden miehistön kanssa heti Kotkan ulkopuolella tehtiin Varissaareen.
Meritaistelun muistomerkki, Varissaari (linnoitussaari kotkan edustalla)
Kipparit kippistelevät Varissaaren ravintolassa
Varissaaren ravintola lihatarjontaa. Ei saanut aivan täysiä pisteitä.
Matruusi Torikka Varissaaren aseistuksessa
Kotkan Varissaaressa esitellään tarinaa linnoitussaaren historiasta ja viereiselle merisotatantereelle uponneesta fregatti St. Nikolaista
Tekla III -yhteysalus kulkee tiuhaan Kotkasta Varissaareen. Laituripaikkoja on hyvin huviveneillekin.
Simo ja Joel matkalla Varissaaresta Tammioon
Oikealla kaunis Nuokot -saari matkalla Varissaaresta Tammioon
Joel testasi Split Potin uisteluominaisuudet matkalla Varissaaresta Tammioon. Ilmeisesti ei kummoiset, kun ei heti tärpännyt.
Noukot matkalla Varissaaresta Tammioon
Joel matkalla Varissaaresta Tammioon
Potkupukuinen kapteeni Mäkinen matkalla Varissaaresta Tammioon
Maisemaa Varissaari - Tammio -matkalla
Miehistöämme Tammion saarella
Tammion laiturin mukava omatoimikirjasto, ota tai jätä
Viehättävä kalastajakylä Tammio
Tomi fiilistelemässä Tammion kalastajakylässä
Tammion kalastajakylän miljöötä
Tomi potkupukuineen Tammiossa
Kalastajakylän soutuveneet, Tammio
Tammio
Miehistömme Tammiossa
Tammio, tuo pittoreski kalastajakylä
Tammio, tuo pittoreski kalastajakylä
Traktoria Tammion kalastajakylässä
Tammion kalastajakylässä on useita kyltein varustettuja katuja, jotka ovat käytännössä enemmän polkuja
Tammion leveimpiä katuja
Tomi ja Tammio
Merimaisema, Tammio
Laiturin seutua, Tammio
Kalastajakylän seesteinen ilta, Tammio
Palanutta metsää Suur-Pisin keskellä
Janne Suur-Pisin kalliolla
Tomi, Suur-Pisi
Suur-Pisi, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto
Tomi, Suur-Pisi, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto
Metsämaastoa itärajan tuntumassa sijaitsevalla Suur-Pisin saarella, Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa
Suur-Pisin itäpuolella sijaitseva luoto on aivan rajavyöhykkeen tuntumassa.
Suur-Pisin neljän miehen grillifestivaaleilla
Joel matkallaSuur-Pisistä Santion rajanylityspaikalle
Santion rajanylityspaikan lähestymisen saattoi huomata myös rajavartiolaitoksen veneestä
Rajavartijat poistuvat Santiosta, unohtuiko Split Potin tarkistus?
Saimaan kanavalle matkaavia yöpyjiä Santion rajanylityssaarella
Venäjälle suunnanneet veneet Santion rajalanylityssaaren laiturissa
Erna-laiva tuli kanssamme samana päivänä Saimaalle. Laiva bongattiinkin myöhemmin Saimaalta useaan otteeseen.
Santiossa ei ollut varsinaista nuotiopaikkaa, joten teimme pienet illallistulet hiekalle
Joel nappasi Santiosta ahvenen, joka mureni tikussa ja kävi nuotiossa. Mutta oli hyvää.
Split Potin ja Santiossa tavatun Nereida-purjeveneen miehistöt nuotiolla
Santion varhainen aamu valkeni todella tyynenä ja kauniina.
Santiosta venäjälle liikahdettuamme syötiin aamupalat lennossa
Aamupalan jälkeen laitoimme veneen plaaniin ja lähdimme ohittamaan aiemmin liikkeelle lähteneitä rauhallisempia etenijöitä
Peilityyni keli sopi Santio - Viipuri -välille fantastisesti. Matkalla on suurin osa varsin avointa osuutta.
Matruusi Torikka vietti Santio - Viipuri -matkan tällä tavalla
Illalla Santiossa tavattu Nereida-purjeveneen miehistö Aapo ja Hannu tyynessä kelissä Venäjän merialueella
Venäläinen majakka itäisellä Suomenlahdella
Erna-laiva Saimaan kanavaa kohti etenemässä, Venäjä
Joelin plaaniunet Venäjän merialueella
Kalkke-hinaaja Venäjän merialueella
Tankkeri Primorskin edustalla, Venäjä
Primorsk, Venäjä, maisemaa matkalla Saimaan kanavalle
Viipurin lähistön kurjaa tilaa Venäjällä
Viipurin edustalla on kovin vaihtelevan kuntoisia merenkäynnin turvalaitteita. Avomeren puolella merikarttaan merkittyjä reimareita ei kannata etsiä luonnosta.
Viipurin linna matkalla Saimaan kanavalle
Viipurin edustalla tehtiin myös kunnostustöitä merenkulun turvalaitteisiin
Viipurin keskustaa mereltä katsottuna matkalla Saimaan kanavalle
Viipurin linna, matkalla Saimaan kanavalle
Venäläiset vastaantulijat saattavat hyvinkin ajaa maksimikulutusta ja -aaltoa tehden.
Joel ja Tomi matkalla Saimaan kanavalle
Lavolan huoltoasema tuntui paremmalta tankkauspaikalta kahdesta läpikulkumatkalla saatavilla olevasta vaihtoehdosta. Diesel kustansi 70 senttiä/litra.
Ensimmäinen sulku Brusnitšnoje ja sen oikealla puolella sijaitseva venäjän tullitarkastuspiste, Saimaan kanava
Saimaan Kanavan ensimmäinen sulku Brusnitšnoje (10 m) noustu
Brusnitšnojen jälkeen oikealla on Saimaan kanavan toinen tankkauspaikka.
Brusnitšnojen yläpuolella olevan tankkauspisteen hinta oli paluumatkalla todetusti hieman Lavolaa korkeampi ja kommunikointi pelkästään venäjäksi hieman haastavaa.
Saimaan kanavan kakkossulku, Iskrovka (11,4 m)
Janne Iskrovkan sululla Saimaan kanavassa
Carelia-laiva kuljettaa turisteja Lappeenrannasta Viipuriin Saimaan kanavaa pitkin.
Trafiikkia Tsvetotšnojen sululla, Saimaan kanava
Salavat-laiva Saimaan kanavassa
Janne Saimaan kanavassa
Joel Saimaan kanavassa
Sulku, Saimaan kanava
Mustola, Saimaan kanava
Päivi-laiva ahtaa itseään Mustolan sulkuun, Saimaan kanava
Mälkiän sulku edessä, Saimaan kanava
Kanavaolut
Mälkiän 12,4 -metrisen sulun julman kokoiset ovet, Saimaan kanava
Kanavamiehistö Mälkiän sululla, Saimaan kanava
Saavutimme Saimaan, Joel iloitsee
Lappeenranta lähestyy, ja ilta on vielä nuori, Saimaa
Lappeenrannan vierassatama, Saimaa
Lappeenrannan satama ja m/s Brahe, Saimaa
Satama, Lappeenranta
Lappeenrannan vierassatama
Långön Storbottnen Loviisa rantautumispaikka
Långön Storbottnen Loviisa rantautumispaikka
Ukkosrintama kulki tuli niskaan heti rantautumisen jälkeen, Långön Storbottnen Loviisa
Sateessa ja ukkosessa, Långön Storbottnen Loviisa
Långön saari, Storbottnen Loviisa
Långön saaren kalliot, Storbottnen Loviisa
Långön saaren kalliot, Storbottnen Loviisa
Långön saaren kalliot, Storbottnen Loviisa
Långön saaren komeasti haljenneet kalliot, Storbottnen Loviisa
Långön saaren komeasti haljenneet kalliot, Storbottnen Loviisa
Rahtilaiva taustallaan Suursaari Långön -saarelta katsottuna.
Långön saaren näyttävä kelopuu, Storbottnen Loviisa
Långön saaren lahti ja hiekkaranta, Storbottnen Loviisa
Jyhkeät kalliot vaikeuttavat suoraviivaista liikkumista Långön saarella, Storbottnen Loviisa
Långön saaren kalliohalkamia, Storbottnen Loviisa
Långön saaren luontevin rantautumispaikka, Storbottnen Loviisa
Långön saaren rantautumispaikkamme, Storbottnen Loviisa
Kapteeni Mäkisen Lauttasaaressa vastaanottama toive ohikulkijan entisen elämän sisältävän veneen vapauttamisesta avomerelle toteutettiin.
Riittääkö plotterinäytöt varmasti? Matkalla Långön-saarelta Haapasaarelle
Tomi plaanailee Långön ja Haapasaaren välillä
Matkalla Långön -saarelta Haapasaarelle.
Tässä vaiheessa reissua olimme etenemässä Långön -saarelta Haapasaarelle. Kuvan majakka sijaitsee Haapasaaren vieressä.
Långön - Haapasaari -matkalla.
Tyyntä merta Haapsaaren lähistöllä Långön - Haapasaari -matkalla.