Laita Javascript päälle!

Lonna-saari lonnittavana

Iltapäivän sääennuste kertoi meneillään olevan helleputken 38. päivän jäävän todennäköisimmin viimeiseksi. Tämä soitti toimistolla päiväänsä viettämässä olleen kipparin hälytyskelloja: illaksi pitää päästä merelle. Pikainen kokoonkutsu tuotti mukaan perhettä ja sukulaisia. Kohde oli selkeä, Lonnan kuluneena kesänä yleisölle avautunut entinen armeijan saari oli päästävä käymään. Useampi tuttu olikin jo käynyt tämän entisen miinanraivaussaaren tarkastamassa, ja sieltä kantautuneet huhut nostivat ennakko-odotukset varsin korkealle.

Päivä oli varsin voimakastuulinen, lounaasta käynyttä puhallusta riitti lähtiessä kymmenisen metriä sekunnissa. Putputtelimme ajoittaisessa aallokossa Kaivopuiston ohi, ja pian uusi lähikohde oli tuoreine vieraslaitureineen keulan edessä. Kliksautimme keulan poijuun, mutta täysin sulavasti ei ryhmältämme tuulessa laituriin peruuttelu ja sinne hyppääminen kiinnittämisineen luonnistunut. Laituri oli kuitenkin aivan bueno, eikä sen käytöstä peritä maksua. Jäi epäselväksi, olisiko laiturilla passannut halutessaan yöpyäkin.

Lonna-saaren paras piknikpaikka löytyi heti laiturin edestä nousevalta kalliolta. Länteen eli Kaivopuiston ilta-aurinkoon avautuvat maisemat ja saaren silein kallio kutsuvat istuskelemaan, ja testaamaan kahvilassa myynnissä olevia piknik-koreja. Yksi työporukan oloinen joukkio chillailikin näillä paikkeilla jo, mutta tilaa riittää useille seurueille. Jatkoimme kuitenkin ensin kahvilaa kohti, sillä se oli sulkeutumassa seitsämän aikaan. Sen tarjonta oli selvästi keskivertoa kunnianhimoisempaa, ja ilmeisesti samassa suhteessa myös hinnakkaampaa. Vaikka kahvilan sisätilat olivat nätit, piti eväät nauttia viimeisen lämpimän päivän kunniaksi ulkopöydillä. Sama viehättävä terassi palveli sekä kahvilan että yläkerran ravintolan asiakkaita.

Lonnan ravintola vaikutti hyvinkin tunnelmalliselta, joskin täynnä ollessaan sisätilan äänitaso tuntui kaikuvan aika korkeaksi iloisten illallistajien pulinasta. Nähtävästi pöytä on syytä varata etukäteen. Ravintolan takaosassa on sisääkäynti saaren historiaa avaavaan tilaan. Tässä huoneessa on useita laivojen demagneitoinnissa käytettyjä järeitä laitteita. Homma toimi aina vuoteen 1955 siten, että miinariskialueilla liikkuvat alukset kävivät kuukausittain Lonnan saarella kytkemässä näistä generaattoreista johdetut virtakaapelit metalliseen runkoonsa 8 tunniksi. Näin laivat olivat immuunimpia magneettisuuden muutoksesta laukeaville herätemiinoille.

Aaro löysi terassin vierestä ainakin yhden korin mittaisen frisbeegolf-radan, ja onnistui puttausheitoissaan ihmeen hyvin. Iltaristeilyillä aikaa on aina liian vähän, joten Aaron heittotreenit jäivät kesken kun lähdimme kiertämään piskuisen Lonna-saaren loputkin avoimet nurkat. Raija-mummo olikin tuonut Aarolle mansikoita ja keksejä eväänä, joita pysähdyttiin nauttimaan ilta-aurinkoon laiturin edustan kalliolle. Poika otti vielä pienet telminnät Juha-ukin ja Matti-sedän kanssa ennen kotilaituriin palaamista.

Siinä se oli, hieno saari ja ennen kaikkea uskomattoman hieno helleputki. Matkaa Lonnaan ja takaisin kertyi 7,9 NM.

Lokitiedot

Kippari(t)
Miehistö
, , , ,
Tuuli
Navakka tuuli, 8–13 m/s
Pilvisyys
Verrattain selkeää
Veden lämpötila
22-24 °C
Kohteet
Alueet
Helsinki
Avainsanat
, , , , ,
Demagnetisointisaari Lonna edessä, ohoi!
Split Pot peruutteli Lonnan tuuliselle laiturille
Lonnalla oli väkeä
Lonnan yhteysaluslaituri
Cafe Lonna terassi
Lonna-saaren kahvila
Kahvila, Lonna, Helsinki
Lonna-muki
Anna lonnii terassilla
Rannikkovartioston uusi Turva-alus lipui Lonnan ohi
Juha ja Matti Lonnan terassilla
Aaro treenasi frisbeegolf-putteja Lonnassa
Lonna vieraslaituri ja Split Pot
Lonna ravintola Helsinki
Laivojen demagnetisointigeneraattori Lonna-saarella
Laivojen demagnetisointigeneraattori Lonna-saarella
Laivojen demagnetisointigeneraattori Lonna-saarella
Ravintola Lonna-saarella
Lonnan kahvila- ja ravintolarakennus
Lonnan ohikulkuliikennettä
Lonna-saaren punatiilistä rakennuskantaa
Lonnan miljöötä
Lonna terassi
Lonna-saaren kapearaiteisilla kiskoilla on ajanut miinojenkuljetusvaunuja
Lonna hiekkaranta
Nosturi Lonna-saaren laiturilla
Meripelastus ohikulkumatkalla Lonnan ja Suomenlinnan välissä
Lonnalla on ollut historiansa aikana muitakin nimiä. Varhaisin oli Peregovornyin saari eli neuvottelusaari. Venäläisten vallattua Viaporin nimeksi tuli Dogovornyin saari eli sopimussaari.
Lonnan saarelle ei kovin montaa puuta mahdu.
Lonna vieraslaituri
Näkymä Lonnasta keskustaa kohti
Aaro Lonna-piknikillä
Aaro ja Matti Lonna-piknikillä
Näkymä Lonnasta keskustaa kohti
JT-line kuljettaa Kauppatorilta Lonnan saarelle noin tunnin välein
Veneilijä Lonnan ja Suomenlinnan välissä