Laita Javascript päälle!

Kesäloma vol.1: Miesten siivu Lauttasaari – Aurajoki

Kesälomaveneilyn ensimmäisen viikon pätkä käynnistyi valtavalla odotusarvolla, kun lauttasaarelainen sunnuntaipäivä kävi kaunistumaan juuri lähdön hetkellä. Lastasimme odotuksiemme lisäksi kyytiin 3 autollista tavaraa. Ilmeisesti 3 miestä tuo veneeseen mukanaan vähintään tuplamäärän tavaraa kolmehenkiseen perheeseen verrattuna kaikenlaisen harrasterojun muodossa. Köydet irroitettiin, ja hymy alkoi välittömästi vänkäämään kippareiden ja matruusin kasvonpiirteitä.

1. Jakobramsjö

Keula käännettiin Lauttasaaresta irrottuamme ennalta sovitusti kohti Turkua. Keli oli mainion tyyni ja aurinkoinen, joten Porkkalan selän ylitys oli nautintoa. Sattumalta sieltä löytyi etenemästä myös toisen kipparimme vanhempien Aunt Cate -vene. Kertoivat suuntaavansa Poria kohti. Jatkoimme itse Inkoon edustalle, ja tarrauduimme Jakobramsjön poijulliseen laituriin.

Muodollisen ja iäkkään rantautumisviskin siivutettuamme hypähdimme laiturin juuressa odottelevalle terassille. Se paljastui sekä tunnelmalliseksi että myös evästarjoomaltaan kunnianhimoiseksi. Harvoin hampurilainen pääsee näin positiivisesti yllättämään. Buukkasimme samassa illaksi saunavuoron paljun kera. Kolmen tunnin puulämmityksellä paljun vesi jäi haaleahkoksi, kuten henkilökunta epäilikin. Oli sinne silti rentouttava pulahtaa löylyjen välissä. Saunan jälkeen piti katsoa ravintolan tiloissa futiksen mm-loppuottelun ratkaisuhetket tekemämme vedon selvittämiseksi. Pelaamisen makuun päästyämme oli pidettävä vielä pieni myöhäisillan pokerisessio veneessä.

Jakobramsjön viehätysvoima tuntui olevan enemmänkin vanhan kalastajatilan ympärillä olevassa ravintola-terassissa ja sen palveluissa kuin maisemissa tai luontoympäristössä.

 

2. Modermagan

Pitkähköksi venyneen aloitusillan jälkeen tuntui rauhallinen luonnonsatama parhaalta kakkospäivän vaihtoehdolta. Tuulen lisäännyttyä ajelimme suojaisia reittejä Aunt Cate -veneen ohi Tammisaaren saariston kansallispuistoa kohti. Sieltä valitsimme nimen ja valokuvan välittämän tunnelman sekä suojaisen ankkuripaikan vuoksi Modermagan (äidin kohtu) nimisen kohteen. Saarella on suojainen lahti, jossa on hyviä kiinnittymispaikkoja. Sinne tosin johtaa varsin kapea ja vain lännenpuoleisesta reunastaan nippa nappa meille riittävän syvä (noin 1 m) sisääntuloaukko. Myötätuuli työnsi Split Potin kynnyksen yli, jonka jälkeen lahti avautui ainakin etuosaltaan hieman syvämpänä. Peremmälle lahteen, nuotiopaikan viereen emme uskaltautuneet pidemmällä näkyvien kivien välistä kiemurtemaan. Lahden länsilaidalta löytyi sopiva rantautumiskohta.

Lahdella oli myös muutama päiväkäynnillä ollut moottorivene. Saarikierros paljasti alueen luonnon sisäjärvineen kauniin moni-ilmeiseksi. Monin paikoin metsä oli varsin tiheää, mutta vastapainoksi löytyi korkeita ja puolipaljaita kallioita. Palveluitakin löysimme huussin ja nuotiopaikan verran. Pohjoisrannalle näytti lisäksi kiinnittyneen puolenkymmentä purjevenettä. Ilmeisen suosittu kohde, ja ihan syystäkin. Lahtineen ja sisäjärvineen Modermagan oli kuin Saaristomeren Björkön metsäisempi pikkuveli.

 

3. Tullisaari / Hauensuoli

Kolmas päivä avautui erinomaisesti vähäntuulisena ja aurinkoisena. Jatkoimme plaanaamista eteenpäin kohti Hankoa, ja sivuutimme tälläkin etapilla jo tutuksi käyneen Aunt Cate -veneen. Hangon edustalla pistäydyimme väylän vierellä houkuttelevasti seisovaan Tullisaareen valmistamaan lounasmuonaa. Laiturin kyljessä oli syvyyttä varsin riittävästi, mutta viereisellä väylällä voimallisesti kyntäneet puoliplaanarit lähettivät täydelle muonakattilallemme keinuvia terveisiä varsin tiuhaan.

Tullisaari Hauensuolineen olikin nätti pistäytymiskohde. Merimiehet ovat nakutelleet puumerkkejään ja vaakunoitaan saaren sileisiin kallioihin 1500-luvulta lähtien. Kurkkasimme myös viereiselle luodolle, jossa lokeilla ja tiiroilla oli hyökkäävyydestään päätellen poikasia. Luodolle pääsee Tullisaaresta siltaa pitkin kapean ja matalan, Hauensuoleksi nimetyn salmen yli.

 

4. Vänö

Pian tullisaaresta länteen päin käännyttyämme kaivoimme esiin uuden lelun: veneen perässä vedettävän renkaan. Jokainen kippari kävi koeistumassa vetorenkaan. Kohtuullisen hauskaa touhua sen kanssa puljaaminen oli. Totesimme miellyttävimmäksi renkaanvetovauhdiksi polttoainetta rutkasti kuluttavan 12 – 16 solmun nopeuden. Kovemmassa matkavauhdissa vettä roiskui silmille liialti, ja meno kävi muutenkin tuntumaan ikäpoikien mielestä pelottavalta.

Rantauduimme Saaristomeren kansallispuistoalueen itäreunan tuntumassa olevaan Vänön saareen. Jatkoimme täällä urheilupäivää petankkiturnauksella sekä frisbeegolfilla ja kivilinkouksella. Kilvoittelun asiaankuuluvia päättäjäisiä varten löysimme vuokrasaunan reilun kilometrin kävelymatkan päästä. Vänö oli veneenhylkyineen ja muine maisemaan puolihylättyine esineineen oman näköisensä ja kiillottamattoman aito käyntikohde.

 

5. Kasnäs

Neljäs, jotakuinkin täydellisenä sään puolesta avautunut päivä velvoitti meidän palaamaan viidenteen reittipisteeseen pienen matkaa takaisin tulosuuntaan. Kasnäsissä meitä odotti nimittäin lounaspaikan ja ruokakaupan lisäksi matruusinvaihto-operaatio. Palveluiden lisäksi Kasnäsissä on parasta sen sijainti kivenheiton päässä maailman kauneimmasta saaristosta, mutta kuitenkin autolla lossitta saavutettavana. Niinpä ohjastimme tuoreen matruusin autoilemaan Kasnäsiin, ja edeltäjänsä ajelemaan samaisen tulovehkeen takaisin ruuhka-Suomeen. Kasnäsin lounasbuffet ehdittiin nauttimaan ja alus siivoamaan ennen kuin Split Pot lähti jatkamaan miehistö fiiliksestä puhisten kohti Saaristomeren kauneimpia alueita.

 

6. Björkö

Päivittyneen ja päivettyneen tuoreen matruusin kera plaanasimme peilipintaa Kasnäsistä jäänmurtajaväylää kohti entisen Korppoon alueella sijaitsevaa Björkön saarta. Björkön olimme jo talven aikana Maailman kaunein saaristo -kirjaa selattuamme päättäneet pakolliseksi pysähdyskohteeksi. Lähestyimme Saaristomeren ehdottomaksi helmeksi mainittua kohdetta täydellisessä moottoriveneilykelissä. Vajaan tunnin kaartelun jälkeen Split Pot lipui jo Björkön pitkänpuoleista lahtea pitkin. Paikalle oli ehtinyt toistakymmentä muutakin venekuntaa, mutta hyviä rantautumispaikkoja näytti riittävän rutkasti enemmän.

Saaren kauneudessa oli hämmästeltävää. Miehistömme aiempi suosikki, läheinen Jurmo joutuikin vastedes jakamaan asemansa ykköspaikalla Björkön kanssa. Merestä maannousun myötä irroittautunut sisäjärvi ja sen taustalla avautunut maisema pakottivat istumaan tukevasti alas kannaksen korkeimmalle kalliolle ja katsomaan kunnolla. Auringonlaskun seuraaminen tältä paikalta oli kokemus, jonka voimin huvimerenkulkija jaksanee painaa töitä seuraavan kesän venelomaan asti. Seuraavana aamuna suoritimme muutaman kilometrin mittaisen järvikierroksen. Suositeltava ja hämmästyttävän vaihteleva reitti maastoltaan.

 

7. Aspö

Nostimme ankkurin Björkön lahdelta vasta seuraavan päivän ehdittyä pitkälle. Moottoria ei tarvinnut käyttää juuri varttituntia pidempää, sillä katsoimme seuraavan yön sijainniksemme läheisen Aspön kyläsataman. Halusimme pysytellä näillä Saaristomeren miellyttävimmillä lounaiskulmilla toisenkin vuorokauden ennen kuin veneen keula osoittaisi täysin Turkua kohti. Viskasimme taas ankkurin, ja kiinnitimme keulan Aspön pienen vieraslaiturin toiseksi viimeiseen koloon.

Aspön sympaattisen pittoreskissa vieraanvaraisuudessa oli helppo jatkaa hymyilyä. Vaikka lompakkomme olivatkin jo tyhjentyneet käteisestä, järjestyi mobiiliverkkopankin kautta vieraslaiturin pitäjälle maksamalla ystävällisesti suussasulava savuahvensatsi, kaasugrilli illallisemme käristämiseksi, hullunkuuma sauna viileällä merivedellä sen perään ja seuraavan päivän kalakeittolounas lämminhenkisessä venevajassa. Saimme rytäkässä vaihdettua itsellemme lisäksi käteistä kahvilan jäätelö- ja kahvitarjonnan hyödyntämistä varten. Tässä kyläsatamassa oli kaikkiaan fantastinen tunnelma, vaikka pelimanni-iltamat olivatkin osuneet juuri visiittiämme edeltäneeseen vuorokauteen.

 

8. Korpoström

Matka jatkui Aspöstä taas pykälän verran Turkua kohti. Katsoimme Korppoon Korpoströmin vierasvenesataman sijainniltaan ja tarjonnaltaan riittävän houkuttelevaksi, ja veivasimme veneen iltapäivällä sinne.  Hyödynsimme häikäilemättömästi sataman ravintolan tarjontaa, jättäen veneen keittolevyn ja pienen pallogrillin omiin oloihinsa pötköttelemään. Pippuripihvit ja muut terassin pöytään kannetut eväät sekä Stallhagenin olutvalikoiman erikoistuotteet eivät aiheuttaneet päätökselle katumusta. Sen verran maukkaita olivat, penteleet. Kilon verran raskaampina palasimme terassilta veneelle, johon jumituimme höpöttelemään nukkumatista piittaamatta viereisen Sea Ray -veneen kipparin kanssa.

 

9. Turku / Aurajoki

Heräsimme ensimmäisen viikon veneilyetapin finaalipäivään vasta siinä vaiheessa, kun suurin osa Korpoströmiin saapuneista veneistä oli jo sieltä poistunut. Juhlava välitilanpäätöksemme oli jo aiemmin päätetty toteuttaa Turussa seuraavan päivän miehistönvaihdoksen vuoksi. Niinpä löysimme itsemme pian Airiston selältä etenemässä uhkaavasti kohti lauantaista Turkua. Ruissalon kohdalla hidastimme vauhtia niin, että Ruisrockin rantalavalla esiintynyt Fintelligens oli ohi lipuessamme hytkyttävissä.

Aurajoessa totesimme vierasvenesataman olevan täynnä. Tämä olikin vuoden ensimmäinen kerta, kun saapumisaika meni vapaiden venepaikkojen kannalta liian myöhäiseksi. Kuulimme peremmällä jokirannassa olevan muita venepaikkoja. Ne osoittautuivat kyselyn jälkeen kaupungin vakituisiksi vuokrapaikoiksi. Onneksi näistä selvisi yksi tyhjänä oleva välikkö veneellemme finaali-illaksi lainattavaksi. Kakkoskapteenin ystävä liittyi joukkoon tarkoituksenaan opastaa joukkion Turun ja turkulaisuuden salattuihin hienouksiin. Niitä löytyi nopeasti: ensin aussiteemaisen ravintolalaivan ruokatarjonnasta, sitten Koulu-ravintolan terangilta ja Uusi Apteekki -kuppilan viski- ja olutvalikoimasta. Loput Turun kesästä löytämämme mukavuuden muruset oli ripoteltu laajalti ympäri kaupungin yöelämää. Sen verran työlääksi niiden kerääminen kävi, että aamulla toisen kipparin perheen saapuessa veneeseen oli miehistössä selkeää väsymystä havaittavissa.

 

Reitin pituudeksi tuli 197,1 meripeninkulmaa. Dieseliä kului 334 litraa, joten keskikulutus oli 1,69 l/NM.

Lokitiedot

Kippari(t)
,
Miehistö
,
Tuuli
Heikko tuuli, 0-3 m/s
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Navakka tuuli, 8–13 m/s
Pilvisyys
Selkeää
Verrattain selkeää
Puolipilvistä
Verrattain pilvistä
Pilvistä
Veden lämpötila
14-16 °C
Kohteet
, , , , , , , ,
Alueet
Helsinki, Inkoo, Kemiönsaari, Länsi-Turunmaa, Raasepori, Turku
Avainsanat
, , , , , , , , , , , , , ,
Matkalla Jakobramsjötä kohti Porkkalanselällä. Kuva otettu Aunt Cate -veneestä.
Split Pot Aurajoella, Turku
Split Potin pokeriturnaus Aurajoella, Turku
Aurajoella, Turku
Aussie Bar -ravintolalaiva Aurajoessa, Turku
Split Pot Aurajoessa, Turku
Suomen Joutsen, Turku, Aurajoki
Turku ja Aurajoki
Turkua näkyvissä
Korpoström - Aurajoki: Ruisrock Turun Ruissalossa
Korpoström - Aurajoki
Korpoström - Aurajoki: Airiston selällä
Korpoström - Aurajoki: Simo Airiston selällä
Korpoström - Aurajoki: Airiston selällä
Korpoström - Aurajoki: Airiston selällä
Korppoon Korpoströmin vierassatama
Korppoon Korpoströmin vierassatama
Pippuripihvi - Korpoström
Korppoon Korpoströmin terassilla
Korppoon Korpoströmin vierassataman terassi
Korppoon Korpoströmin vierassataman terassi
Korppoon Korpoströmin vierassatama
Aspön kalakeittolounas venevajassa
Aspö
Miehistö saunoo Aspössä
Miehistö saunoo Aspössä
Aspön saunan uimalaituri
Aspön kyläsataman kalakeittoa lounasaikoihin tarjoileva venevaja
Aspö
Aspön kyläsataman vieraslaituri
Split Potin kokki Aspössä
Miehistö Aspön kirkossa
Aspön kylän kirkko
Aspön kyläsataman kahvilassa
Aspön kyläsatama
Aspön kyläsatama
Aspön kyläsatama ja Eivor
Aspön kyläsatama ja Eivor
Aspön kyläsatama ja Eivor
Eivor saapumassa Aspön satamaan
Aspön kyläsatama
Björkö - Aspö
Björkön luonnonsatama
Björkön sisäjärveä
Björkön sisäjärvi
Björkön sisäjärvi ja meri yöllä
Björkön sisäjärvi ja meri yöllä
Björkön sisäjärvi yöllä
Björkö - Kannas merenlahden ja sisäjärven välillä
Korppoon Björkö ja sisäjärvi
Korppoon Björkö ja sisäjärvi
Korppoon Björkö ja sisäjärvi
Korppoon Björkö
Korppoon Björkö ja pallogrilli
Korppoon Björkössä
Björkö
Korppoon Björkö ja Split Pot
Korppoon Björkö
Korppoon Björkö
Tomi ja Björkö
Björkön sisäjärvi ja meri
Björkö ja Split Potin miehistöä
Maisemaa Björköstä etelään
Maisemaa Björköstä etelään
Korppoon Björkö ja Tuomas
Korppoon Björkö
Korppoon Björkön sisäjärvi
Korppoon Björkö
Björkön sisäjärvi
Björkön sisäjärvi
Korppoon Björkö ja Tuomas
Korppoon Björkön luonnonsatama
Korppoon Björkön luonnonsatama
Korppoon Björkö
Korppoon Björkön luonnonsatama
Korppoon Björkö
Björkön rantautumisryyppy
Korppoon Björkö
Björkö, rantautumassa
Kasnäs - Björkö
Kasnäs - Björkö
Kasnäs - Björkö
Kasnäs - Björkö
Kasnäs - Björkö
Kasnäs, miehistönvaihto ja lounas
Vänö - Kasnäs
Vänö - Kasnäs, määränpää edessä
Vänö - Kasnäs
Vänö - Kasnäs
Vänö - Kasnäs
Vänö - Kasnäs
Vänö - Kasnäs
Lähtö Vänön satamasta
Vänön vieraslaituri aamulla
Vänön satamalahti
Vänön kuutamo
Vänön satama
Jäätelökoju, Vänö
Vänön ilta
Kivilinko - Vänö
Saunaranta - Vänö
Vanha laituri, Vänö
Saunakallio, Vänö
Traktori, Vänö
Saunatie, Vänö
Vänö
Vänön vieraslaituri
Vänö
Vänön frisbeegolf
Vänö
Vänön satamalahtea
Vänön petankiturnaus
Janne Vänössä
Vänö
Vanha vene, Vänö
Janne Vänön kahvilan terassilla
Vänön kylä
Rantautumisryyppy Vänön satamassa
Vänön satama
Split Pot ja miehistö Vänön satamassa
Vänön satama
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Tomi Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Tomi Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Simo Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Simo Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Janne Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Janne Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Janne Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Vetorengas ja Janne Hangon läntisellä selällä
Tullisaari - Vänö: Hangon läntinen selkä
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla ja Split Pot
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla ja Split Pot
Split Pot Hangon edustalla: Tullisaari / Hauensuoli
Saariston vieraskirjaa 1500 -luvulta alkaen. Tullisaari / Hauensuoli
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Split Potin miehistö ja Hauensuoli / Tullisaari
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Tullisaari / Hauensuoli Hangon edustalla
Matkalla: Modermagan - Tullisaari
Modermagan - Tullisaari: Aunt Cate Hangon edustalla
Matkalla: Modermagan - Tullisaari
Matkalla: Modermagan - Tullisaari
Matkalla: Modermagan - Tullisaari
Matkalla: Modermagan - Tullisaari
Matkalla: Modermagan - Tullisaari
Merisää sekä lokikirjan ja Facebookin täydennys iPadilla - Modermagan
Aamu-uinti - Modermagan
Modermagan - grillauksen tuhti tulos
Modermaganin lahti
Modermaganin sisäjärvi
Miehistö nuotiolla - Modermagan
Modermaganin lahti Tammisaaren saariston kansallispuistossa
Modermagan - Scream
Modermaganin lahti illalla
Modermagan - Maisemaa Tammisaaren saariston kansallispuistossa
Modermagan - maisema etelään
Split Pot Modermaganin luonnonsatamassa
Modermagan - lahdenylitysajan optimointia kumiveneellä
Modermagan - veneellä
Modermagan
Modermagan - Split Pot sai hetkeksi seuraa
Modermagan - huussi
Modermagan - suojaisa lahti
Modermagan
Modermagan - maisemaa
Modermagan - Split Pot rantautuneena
Modermagan - Split Pot rantautuneena
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - rantautumassa Modermaganiin
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - rantautumassa Modermaganiin
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Modermaganin lahden suuaukolla
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Modermaganin lahden suuaukolla
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Modermaganin lahden suuaukko
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Tammisaaren saariston kansallispuisto
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Aunt-Cate
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Aunt-Cate
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Aunt-Cate
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Boxby
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - Bärösundissa
Orslandet Bärösundissa
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin - jäätelönostopysähdys Orslandetissa, Bärösundissa
Matkalla Jakobramsjöstä Modermaganiin
Jakobramsjön vierasvenesataman ravintola / terassi
Jakobramsjön vierasvenesataman ravintola / terassi
Janne-matruusin työpuhelu Jakobramsjön vieraslaiturilla
Split Pot Jakobramsjön vieraslaiturilla
Jakobramsjön vieraslaituri
Jakobramsjön palju
Jakobramsjön palju
Maisema Jakobramsjöstä merelle päin
Jakobramsjön ravintola / terassi
RC-veneilyä Jakobramsjössä
RC-veneilyä Jakobramsjössä
Viskitastingia Jakobramsjön vieraslaiturilla
Jakobramsjön kalastajatilan ravintolan terassia
Janne-matruusi Jakobramsjön kalastajatilan ravintolan terassilla
Jakobramsjön ravintolan tarjontaa
Jakobramsjön kalastajatilan ravintolan terassi
Janne-matruusi Jakobramsjön terassilla
Jakobramsjön vieraslaituri
Split Pot Jakobramsjössä
Rantautumisrelaksaatio Jakobramsjössä
Toinen kapteeni Jakobramsjössä - Virtually unbreakable moment
Matruusi Jakobramsjössä
Jakobramsjö ja rantautumisviski
Aunt Cate Porkkalanselällä
Espoosta Kirkkonummen puolelle
Moottorivenematruusin matkapötköttely
Helsinki jää taakse
Lähtöasetelmat Lauttasaaressa