Laita Javascript päälle!

Jussi Jussarössä 2013 Mäkisten malliin

Kesä oli syystä ja toisesta päässyt juhannusviikolle saakka ilman että Mäkisen merikarhupesueesta ainoakaan nalle olisi vielä päässyt yöpymään veneellä. Retkelle lähdettiin tiistaina puolen päivän jälkeen. Reittimme seuraili vihreäksi merkittyä veneilyväylää Lauttasaaresta aina Barösundin ohitse ja saaren eteteläpuolella olevaan Golisnäsin vierassatamaan, jonne reissun ensimmäinen legi päättyi. Siivusta muodostui pitää sekä matkallisesti, että ajallisesti, sillä köröttelimme puolet matkasta n.5s nopeudella Joonaksen vedellessä sikeitä. Perille päästyä kippari sai siivun pituutta vastaavan siivun legendaarista Ardbek viskiä. Pian vierassatamaan ilmestyi myös vanhempiemme ms Aunt Cate venekunta ja juhannusjuhla isovanhempien kanssa oli valmis alkamaan.

Golisnäs on yllättävän kiva rantautumispaikka ja vierassatama. Sähköä tarjoava laituri on suojassa kaikilta tuulensuunnilta. Sataman sauna on erinomainen. Lainattavilla polkupyörillä ajelee näppärästi 4km matkan saaren pohjoispuolella olevaan Barösundin Saleen ruokaostoksille. Edes muutamat paikan selkeät vakiovieraat besser visser asenteineen eivät kyenneet pilaamaan veneilyn suuria nautinnon hetkiä tässä paikassa. Ensimmäistä kertaa paikalle ajellessa saattaa kipparia huolettaa pitkähkö merkkaamaton reitti. Vedet perille saakka ovat pääosin hyvinkin syviä. Muutama kivi reitillä on kuitenkin syytä paikantaa ja väistää. Viihdyimme Golisnäsissa tiistaista torstaihin 2 yötä. Tomi putsasi autosta mukaan tarttuneilla Glass Wipesilla veneen sisäikkunat ja niiden tiivisteet keskiviikko iltana. Tämä tuli tehtyä kreivin aikaan, sillä torstain välisenä yönä satoi ja aamuun mennessä ikkunan ja tiivisteen väliin oli muodostunut tuttu vesipussi. Tällä kertaa vesi pysyi kuitenkin ulkopuolella ja kaikki veneen sisällä kuivana.

Torstaina sateiden hellitettyä siirryttiin veneellä Jussarön saarelle tarkistamaan onko viimereissulla saaren kallioille kasattu ”ms split pot” kivimuuriteksti vielä tallella. Saarella meitä kiusasi ennätysmäärä ärsyttäviä hyttysiä. 38 ikävuoteni aikana en tälläistä hyttysten tukikohtaa ole ennen tavannut, edes Lapissa. Eniten hyttyläisiä oli toki saaren sisäosissa metsäisten pikkuteiden varsilla mutta kyllä niitä kunnioitettava määrä onnistui livahtamaan veneeseemmekin sisään ennen nukkumaan menoa. Perjantaina vietimme aurinkoista Juhannusaattoa saaren Iron Beach -rannalla. Saarella mittasimme ennätyskylmät vedet +13C, joten uimassa käytiin vain saunasta. Illaksi rantaan kasattu kokko paloi perinteiseen tyyliin ja satama oli, kuten arvata saattaa, täynnä veneitä. Pappa, Joonas ja Laura onkivat ja kalastivat katiskalla suurehkon määrän ahvenia ja yhden säynävän. Näistä syntyi lihaisan alkuloman jälkeen vaihtelua tuova ja maittava kala-ateria. Meillä oli tuuria, sillä ruokailut järjestettiin usein isovanhempien paatilla – helpolla päästiin.

Lauantaina aamupäivällä irroitettiin köydet Jussarön laiturilta ja kotimatka alkoi. Paluumatkan ajelimme Barösundiin saakka tuttua reittiä kunnes tutun kapeikon jälkeen kurvasimme Inkooseen menevälle baanalle tarkoituksena täyttää veneen tankki edullisella dieselillä sekä miehistön masut sataman Pizzaravintolan Pizzoilla. Kurja kyllä rantaravintola oli kiinni, joten Pizzojen sijaan mahat täyttyivät edullisella mutta yllätyksettömällä ABC:n lounas buffetilla. Inkoosta singahdettiin sitten Stora Halsön saarelle viimeistä veneyötävarten. Saari sijaitsee noin 2 mailia Upinniemen sotasatamasta länteen päin. Saaren pohjoispuolen suojaisa pieni lahti tarjoaa hyvän paikan veneilijöille, jotka ovat ylittämässä Porkkalan selkää kumpaan tahansa suuntaan. Rannalla on laituri ja siinä noin 6-7 poijupaikkaa. Laituri oli kuitenkin täynnä, joten me valitsimme ankkuroitumisen lahden pohjukkaan, lähelle laituria. Paikka on suojaista kaikilta muilta paitsi pohjoistuulilta. Kerrankin ankkuroituminen sujui kuin se oppikirjoissa opetetaan ja vene saatiin tukevasti kiinni siten että keulan kautta oli erittäin helppo kulku, oikeastaan vain pieni askelma, rantakalliolle. Laiturin läheisyydestä löytyy erinomainen keittokatos. Saaren eteläpuolelta avautuu kiva näkymä Porkkalan avoimelle selälle. Itäpuolelta taas näkyy Upinniemeen. Tähän kun vielä lisätään kivasti kumpuileva ja juusi sopivan kokoinen saari erinomaisella pelipaikalla, ei voi muuta kuin todeta että suurella todennäköisyydellä täällä tulee käytyä toistekin.

Sunnuntaina olikin sitten viimeinen legi ja se tarkoitti reittiä Stora Halsö – Lauttasaari. Porkkalan niemen kärjen kohdalla meidät yllätti kohtalainen sumu ja liityimme Juhannusreissuilta palaavien kymmenien veneiden muodostamaan hitaasti kulkevaan, plottereitaan silmä kovana tuijottavaan letkaan. Ilman näitä nykyaikaisia laitteita olisi sumussa ajelu kyllä aika vaikeaa meidän vesillä. Hattua täytyy nostaa kaikille viime vuosituhannella sumussa merillä liikkuneille huvivenekippareille.

Matkaa 5 päivän reissulle Navionicsin mukaan kertyi  120NM ja dieseliä paloi 183L. Keskikulutus siten 1,53L/NM.

Lokitiedot

Kippari(t)
Miehistö
,
Tuuli
Heikko tuuli, 0-3 m/s
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Navakka tuuli, 8–13 m/s
Pilvisyys
Selkeää
Verrattain selkeää
Puolipilvistä
Verrattain pilvistä
Pilvistä
Sadetta
Veden lämpötila
16-18 °C
Kohteet
, , ,
Alueet
Inkoo, Raasepori, Suomi
Avainsanat
, , , , , ,
Chillailivauhtia
Matkalla Golinäsiin
Kivi jossain Kirkkonummen huudeilla
Meri-ilma ja nää raskaat merimiehen työt verottaa
Kivaa
Stora Halsössa ankkurissa
Isi ja Joonas
Joonas vääntelee isin naamaa
Tomi Uber Chillaa
Joonas ja muna
Stora Halsön rantaa
Jussarö: Kokolla
Koko Kokko liekeissä
Kylmää, en mee syvemmälle
Tassut veteen
Jussarö: Iron Beach piknik
Tuollapäin o Ruotti
Kattokaa! Sain kolme ahventa.
Äijät kannella
Jussarö. Aunt Cate kiinnittäytyy
Matkalla Golinäsiin
Aamu alkaa kahvilla
Joonas purkaa matkalaukkuja
Aunt Caten perävalot
Pappa osti veneeseen uuden vesitykin
Golinäs: Kiinnityshommissa
Stora Halsö: Purjevene juhlaliputtaa
Jussarö: Telttailu on luontoystävällisempää kuin veneily,vai onko? Telttajengin jätökset grillipaikalla.
Slit Pot Jussaröössä
Jussarön sauna, jonne mahtuu ainakin puolijoukkue
Jussarö: Täällä Tomi kaupunkitaisteli 1995
Jussarö: Itse ongitut ahvenet ja säynävä olivat niin hyviä että kerkesivät suihin melkein kokonaan ennen kuvan nappaamista
Stora Halsö: Yksinäinen lepuuttaja lepuuttaa
Potti ja Aunt Cate Jussaröössä naapureina
Jussarön isompien alusten laituri
Jussarö: Täällä asuu punkkeja, tunkeilijat syödään!
Joonas ottaa ruokaperäset Aunt Caten kapteenin salongissa
Ankkurissa Stora Halsössä. Taustalla komea katamaraani.
Joonas Golinäsissa
Puolikas mamma ja kokonainen Pappa Jussarön laiturilla (Joonaksen isovanhemmat)
Joonas poseeraa Jussarössä
Split Pot sai laiturin toiselle puolelle kaksoissisaraluksen. Sea Ray 260, vm 2002, 260hv bensakoneella
Kuvassa ei näy hyttysiä mutta näillä Jussarön metsäteillä niitä oli valtavasti
Jussaröön saaren opasteita risteyksessä
Joutsen pariskunta ja poikasia
Joonas poseeraa Golinäässissa
Viimein Tomikin sai Tab-laitteen ja siihen Navionicsin kartaston.
Ilta-aurinko, kapteeni ja kapteenin sukat Golinäsissa
Laura tarkistaa kameraansa reissulle lähdettäessä Lauttasaaressa
Joonas treenaa köysien kanssa puljaamista Larun rannassa
Aunt Cate saapuu Golinäsiin
Satunnainen otos Golinäsissä
Glass Wipes vs vesisade 6-0. Sadevesi pysyi ikkunan ulkopuolella.