Laita Javascript päälle!

Juhannusreissu Espoo-Tammisaari

Vajaan viikon mittainen Juhannusreissu Tammisaareen oli Mäkisen perheen ”tulikoe” veneilyyn. Veneilytaidot, miehistön Tomi, Laura ja Joonas merikelpoisuus sekä hermot punnittiin ensimmäistä kertaa pidempikestoisen reissun merkeissä.

Stora Brändö, Inkoo (Juhannusaatto)

Ms Split pot palasi tälle Inkoon/Espoon rajoilla olevalle paratiisisaarelle kolmannen kerran. Tuuli noin 6-7 ms ja päivällä ihan ok puolipilvinen keli. Edellisenä päivänä oli satanut ja ja tuullut navakasti, joten siirsimme lähtöä jussin viettoon päivällä, kuten niin moni muukin pk-seudun veneilijä tänä juhannuksena teki. Saarelle saavuttiin hieman puolenpäivän jälkeen ja jäätiin odottelemaan vanhempien (Seija&Pena) sekä siskon (Taina) perheiden venekuntien saapumista. Kaikki saivat onneksi laituripaikan vierekkäin, me perälauta suoraa laituriinpäin joten kulkeminen oli helppoa. Jussia vietettiin varsin mukavissa merkeissä grillaten ja vaeltaen saarella. Kävimme mm. saaren eteläkärjessä olevalla näköalatornilla, josta avautuu mahtava näköala etelään, itään ja länteen.

Elisaari (Ängsjö)

Matka Inkoosta jatkui ja Split Pot teki neitsytylityksen kunnioitusta herättävän Porkkalan selän ylitse. 2/3 selästä taitettuamme plaanissa noin 25 s nopeudella hurautettiin ohitse faijan Ms Aunt Cate venekunnasta, joiden Bella 8000 veneen matkanopeus on nautiskelevan verkkainen 8s. Odottelimme hetken Barösundin salmessa sijaitsevassa kahvilaravintolassa Aunt Catea ja sen jälkeen ajeltiin peräkanaa kaunis ja kapea reitti suureksi paisuneeseen mutta viehättävään Elinsaaren vierassatamaan. Kipparille selvisi että paikka on sama jossa v.1995 vietin viikon mittaisen armeijan leirin telttamajoituksessa. Tuohon aikaan ei ollut vierassatamaa, sen sijaan leirintäalue oli sama joka on vieläkin paikallaan. Elinsaari on suositeltava matkanvarrella kätevästi oleva yöpymiskohde, josta löytyy veneilijän peruspalvelut hyvin. Merivesikin on täällä asteen pari lämpimämpää johtuen suht kapeasta, pitkästä ja matalasta salmesta. Saunaa, maasähköä ja kahvilanpalveluta on siis saatavilla.  Yöpyminen sähköllä muistaakseni 16eur/yö.

Tammisaari

Epävakaisessa säässä sadekuurojen ja tuulen ollessa 12m/s puuskissa ajeltiin Elisaaresta Tammisaareen. Reitti on hyvin suojainen, joten vene taittaa sen vaivatta kovemmassakin kelissä. Tammisaareen saapuminen oli haasteellista. Vieraslaiturit oli epäselvästi ja harhaanjohtavasti merkitty, joten parkkeerattiinkin vene aluksi tolppien väliin väärälle laiturille. Vasta muutamien kyselyiden jälkeen selvisi että ollaan väärässä laiturissa. Kun vielä tuuli ja satoi kunnolla saapuessa, tuntui veneen siirtäminen oikeean laituriin henkisesti kohtuuttoman kovalta tehtävältä 10kk vanhan pikkukipparin säestäessä itkuisesti ohjaamon lattialla.

Jakobramsjö

Inkoon edustalta löytyi uusi saarituttavuus. Hyvä paikka pidätellä tuulta jos on tulossa kotiinpäin ja Porkkalan selällä tuntuu liian tuuliselta. Itse saari on kovin kaupallinen. Mahtavan oloinen ja tunnelmallinen rantaravintola oli ehkä parasta mitä tästä paikasta löytyi. Kuten myös jämäkkä maasähköllä varustettu laituri. Grillattiin silti omat eväät ravintolan läheisyydessä omalla pallogrillillä ja jatkettiin yön jälkeen heti aamusta matkaa Porkkalan ylitse kohti kirkkonummen vesiä.

Stora Svartö

Kippari oli käynyt saarella pariinkin otteeseen aiemmin mutta nyt ensimmäistä kertaa omalla veneellä. Saari on kaunis ja viihtyisä paikka, joka lienee Helsingin kaupungin ulkoilumaita, vaikka sijaitseekin Kirkkonummen puolella. Ilta-aikaan mantereelta tulee busteri ja kerää rantautumismaksua muistaakseni 5 euroa, joilla kustannetaan veneilijöisen jätehuolto. Hyvä saari grillata ja chillata. Varsinaisia palveluita ei ole mutta luonto on tän saaren paras nähtävyys ja pitkulaisen saaren käveleekin 30 minuutissa kivasti ympäri. Rauhassa täällä ei saa olla vaan saari on kovin suosittu veneilijöiden käynti ja yöpymiskohde. Joonakselle viriteltiin kumiveneestä uima-allas laiturille, jossa pikkukippari polskikin pitkään ja hartaasti. Kävästiin kumiveleellä myös pikkusella naapurisaarella kattelemassa lokin poikasia koko porukalla. Kumivene tuntuikin hintaansa nähden (40e) onnistuneelta ostukselta. 29.6. ajeltiin täältä kotisatamaan Keilaniemeen ja todettiin reissun, alkujännityksestä huolimatta, olleen varsin onnistunut.

Lokitiedot

Kippari(t)
Miehistö
,
Tuuli
Heikko tuuli, 0-3 m/s
Kohtalainen tuuli, 4–7 m/s
Navakka tuuli, 8–13 m/s
Pilvisyys
Selkeää
Verrattain selkeää
Puolipilvistä
Sadetta
Veden lämpötila
none °C
Kohteet
, , , ,
Alueet
Espoo, Inkoo, Kirkkonummi, Raasepori, Suomi, Uusimaa
Avainsanat
,
brändö2
brändö1
svartö2
svartö
ramsjö2
jakobramsö1
brändö5
brändö4
brändö3
Elinsaaressa